تو این مقاله سعی بر این داریم تا فرق بین عطر و ادکلن و اصطلاحات اونها رو با شما به اشتراک بگذاریم ، تا هر سوالی که ذهن شما در مورد اصطلاحاتی که در عطر و ادکلن اصل درگیر کرده رفع کنیم.
اگر تصور میکنین که ادکلن مخصوص عطرهای مردانه است و پرفیوم به عطرهای زنانه میگن کاملاً در اشتباه هستن! عطر ، ادکلن ، پرفیوم مدلهای مختلف عطر هستن که هدف مشترکی دارن؛ ولی ویژگیهای متفاوت اونها باعث شده تا اسم متفاوتی به خودشون بگیرن.
انسانهای نئاندرتال اولین کسانی بودن رایحه خوشی که از سوختن چوبهای معطر ایجاد میشد رو کشف کردن. به گفته باستان شناسان پیدایش و صنعت عطرسازی برای اولین بار از مصر و بین النهرین آغاز شد.
در زمانهای قدیم عطرها از سوختن مواد معطر به دست میآمد و امروزه از ترکیب اسانسها یا روغن با حلالهای مختلف ساخته میشن به خاطر همین دلیل از واژه پرفیوم برای عطر استفاده میکنن؛ که ریشه این واژه از Fume به معنای دود گرفته شده.
و اما عطر یک واژه عربی هستش به معنای ماده خوشبو کننده که مواد اولیه اون از اسانس گلها، مرکبات و حیوانات به دست میاد.
ادکلن به معنای آب کلن هستش. ادکلن برای اولین بار توسط یوهان ماریا فارنیا در کلن آلمان ساخته شد. پس اولین فرق عطر و ادکلن تو ریشه کلمات و معنی اونها هستش.
نحوه ساخت، درصد غلظت و موندگاری بو از سایر تفاوتهای عطر با ادکلن هست. نکته مهمی که موقع خرید ادکلن یا عطر باید بدانید این هست که فرق این دو تو نحوه ساخت و تولیدشون و میزان حلالی هستش که استفاده میشه.
نت عطر یعنی چه؟
آیا تا به حال فکر کردید که نت عطر چیه؟ نت ادکلن همان رایحهای هستش که شما رو از دیگران متمایز میکنه؛ و احساس خاص و منحصر به فرد بودن رو به شما میده.
هر نت ویژگی خاص خودش رو داره و رایحهای رو منعکس میکنه که برای همیشه تو خاطر انسان باقی میمونه. نتهای عطر مواد اولیهای هستن که انواع عطرهایی که ما میشناسیم رو تشکیل میدن.
رایحههای عطر رو میتونیم در انواع نت بالایی (آغازین) نت میانی (نت قلبی ) و نت پایه( نت پایانی) تقسیم کنیم.
مواد تشکیل دهنده نتها با نهایت دقت انتخاب شدن تا بهترین عطرهایی که در هر فروشگاه عطری میبینیم رو تشکیل بدن . نتهای بالایی یا نت آغازین اولین رایحهای هستش که بعد از اسپری کردن عطر به مشام ما میرسه. این نتها نقش مهمی دارن چون اولین برداشت شما رو از عطر و احساساتتون نسبت به اون رو داره ؛این نتها برای مدتی از ۵ تا ۱۵ دقیقه باقی میمونن و به سرعت ناپدید میشن.
نتهای میانی قلب عطر رو تشکیل میدن؛ در مورد وظیفه این نتها باید بگیم که اونها هم محافظ نتهای بالایی یا آغازین هستن و هم در عین حال رایحههای جدید رو برای بهبود تجربه کاربردی معرفی میکنن.
نتهای میانی حدود ۷۰ درصد از کل رایحه عطر رو تشکیل میدن. هنگامی که عطر رو اسپری میکنید و یک فاصله کوتاه که میگذره میتونید متوجه بشید که نتهای قلبی یا میانی با محو شدن نوت آغازین به تدریج ظاهر میشن و سپس به همراه عطر و برای همیشه باقی میمونن.
نتهای پایه اساس رایحهای را تشکیل میدن که نتهای پایه بر اساس اون ساخته میشن. این نتها به تقویت نتهای سبکتر کمک میکنن و عمق و حس بیشتری به عطر میدن.
البته این تغییر نتها فقط توی عطر و ادکلنهای اصلی رخ میده و تو ادکلن اماراتی و عطرهای دیگه که غیر اصلی هستند این تغییر نتها رو تجربه نخواهید کرد.
آکورد ادکلن چیست؟
آکورد تو صنعت عطرسازی به معنای ترکیب پیچیدهای از نتهای جداگانه معطر با رایحهای متمایز هستش؛ که به خوبی با هم ترکیب میشن و هویت منحصر به هر نت از بین رفته و نتها کنار یکدیگر به صورت یک نت بویایی جدید منحصر به فرد به مشام میرسن. به عنوان مثال مثل رنگ بنفش که از ترکیب رنگهای آبی و قرمز به وجود میاد.
هنگامی که یه عطر یا ادکلن از آکورد خوب تشکیل شده باشه کل روایح ترکیب شده باید بیشترین سازگاری رو با هم داشته باشن. تو یک نگاه کلی باید گفت رایحه نهایی که یک عطر با اون شناخته میشه برگرفته از آکوردهای اصلی تشکیل دهنده اون هستش.
طبع عطر ادکلن!!!
طبع عطر عامل مهم تفکیک عطر هاست که اونها رو تو سه تا طبفه بندی گرم و ملایم و سرد قرار میده و تفاوتهایی با هم دارن که بهتره اونها رو بر اساس فصل ،استایل،موقعیت یا طبع بدنتون انتخاب کنید.
از عطرها به عنوان غذای مغز هم یاد میشه. به طور کلی عطرها سه نوع طبع گرم و ملایم و خنک دارن و فرق این سه در واقع احساسی هستش که شما هنگام استشمام از اون خواهید داشت.
میل یا فلوز چیست؟
Floz یا FLUIDE OUNCE یا فلوز نام داره. مقدار عطر موجود تو شیشه را در یک کلام حجم آن شیشه عطر و نشان میده. فلوز نیز مثل میلی لیتر معیاری برای سنجش حجم یک عطر هستش.
بچ کد چیست؟
بچ کد یا کد دسته شناسه ای هستش که با اعداد و یا حروف برای شناسایی و ردیابی مجموعهای از محصولات یکسان که دارای ویژگیهای خاص و مشترکی از تولید هستن؛ مثل تاریخ تولید، کد شناسایی و غیره مورد استفاده قرار میگیره.
که تو صنعت عطر سازی هم خیلی مهم هستش.این شناسه شامل یک سری حروف و اعداد هست که روی بطری و بسته بندی چاپ یا حک شده.
وجود بچ کد روی شیشه عطر نسبتا لازم و ضروری هستش ،چرا که اطمینان از اصالت اون رو داره.بچ کد معمولا روی شیشه عطر چاپ یا حک شده و هم روی جعبه در قسمت پایین .
برای اطلاع از بچ کد کافیه اونو توی سایت چک فرش www.checkfresh.com وارد کنید تا مطلع بشید که عطرتون ساخته چه سالی و چه ماهی هست.
برخی اصطلاحات هم مرتبط هست با غلظت و موندگاری که تو این بخش توضیحی راجع به اونها به شما میدیم.
بچ کد عطرها فقط توی عطرهای اورجینال و برندهای معروف است و در عطر ارزان چیزی در مورد بچ کد وجود نداره.
ادوتویلت Eau de toilette
روی شیشه این نوع عطرها معمولاً عبارت EDT رو میتونین مشاهده کنین. تو تولید از ۵ الی ۱۵ درصد اسانس روغنی معطر استفاده میشه و تو شرایط نرمال موندگاری بین ۳ الی ۴ ساعت و میتوان انتظار داشت؛ که البته تا حد زیادی به نوع رایحه و طبع عطر بستگی داره و این نوع عطرها معمولاً روی ترکیبات نتهای ابتدایی تمرکز بیشتری صرف شده.
ادو پرفیوم Eau de perfume
ادو پرفیوم که به اختصارEDP از نظر میزان غلظت اسانس معطر به کار رفته تو جایگاه دوم قرار دارن؛ معمولاً تو این محصولات ۱۵ الی ۲۰ درصد اسانس روغنی به کار رفته و تو زمینه موندگاری بو میتونیم انتظار ۴ الی ۵ ساعته رو ازشون داشته باشیم .ادو پرفیومها غالباً پخش بوی بالاتری دارن، همزمان ملایمت و سبکتر هستن که از نظر قیمت هم قیمت مناسبتری دارن.
پرفیوم perfume
پرفیومها از ۲۰ الی ۴۰ درصد اسانس روغنی و خالص تشکیل شدن ؛به همین دلیل اگر صبح از عطر خودتون استفاده کنین احتمالاً غروب بوی عطرتون هنوز به مشامتون میرسه ؛ پرفیومها بالاترین میزان غلظت اسانسها رو دارن و موندگاری به طبع بیشتری دارن.
ادوکلون eau de Cologne
اُدْکُلُن یا اُدُکُلُن یا اُدوکُلُن (به فرانسوی: eau de Cologne) یا EDC نسبت به سه نوع قبلی از غلظت بسیار کمتر اسانسهای روغنی برخوردار هستن و در واقع تنها ۲ الی ۷ درصد اسانس خالص معطر تو ساخت اونها استفاده میشه ؛درصد الکل استفاده شده تو این نوع بیشتر از همه هست طبیعتاً قیمت بسیار مناسبتری هم از بقیه داره. نهایت موندگاری دو ساعت هست، از اونجایی که بسیاری از محصولات مردونه از انواع ادوکلن هستن این باور غلط که ادکلنها صرفاً مختص به آقایون هستن در بین عموم جا افتاده.
اوفرش Eau Fraiche
یا ائوفرش شباهت زیادی به ادکلنها داشته؛ اما تو تولید اونها از درصد اسانس کمتر از یک الی ۳ درصدی استفاده میشه . برخلاف ادکلنها ترکیبات محصولات معطر از نوع وفرش صرفاً الکل و اسانس نیست و در واقع بخش زیادی از ترکیبات اوفرش هااز آب تشکیل داده و به همین دلیل برای افرادی که پوستهای حساسی دارن مناسب هستش.
الکسیر Elixir
هنگامی که کلمه الکسیر بر روی یک محصول نوشته میشه به معنای غلظت بالا و رایحه شدید و قوی اون هستش. این نوع عطرها معمولاً برای فصول سرد سال پیشنهاد میشه و برای کسانی که به روایح سنگین حساسیت دارند توصیه نمیشه.
اینتنس Intense
واژه اینتنس که به معنای شدید هستش، نیز مثل الکسیر نشان دهنده بوی قوی هست ،شدید و سنگین یک رفرنس عطری نسبت به سایر نسخههای اون هست.
اکستریت پارفوم:اکستریت پارفوم که غلیظ ترین نوع عطر موجود در بازار هستش معمولا در حدود ۵۵ درصد داره این یعنی مقدار اکستریت پرفیوم را عصاره روغنی در اون استفاده شده و موندگاری بسیار بالایی داره.
ابسولو Absolu
ابسولو هم مثل دو اصطلاح قبلی نشانگر شدت و غلظت بالای یک رایحه عطری هستش و کسانی که به روایح سنگین علاقه دارن توصیه میشه.
آکوا Acqua
آکوا به معنای آب هست و زمانی که این واژه در یک عطری استفاده میشه نشون میده اون عطر رایحه خنک و سبکی داره.
تندر Tendre
وقتی که واژه تندر تو عطری به کار میره نشون دهنده شیرینتر و ملایمتر بودن رایحه اون عطر نسبت به نسخههای دیگه اون محصول هستش.
سیلاژ Silage
سیلاژ یا سیاژ همان خط بوی عطر هست. مفهوم سیاژ بوی خوش عطر هست که در مسیر حرکت فرد به جا میمونه. هنگامی که فردی با رایحه خوش از کنار ما میگذره در واقع سیاژ اون رو حس میکنیم و از اون لذت میبریم. پخش بو یا پروجکشن در حوزه عطرسازی به این مفهوم اشاره داره که بوی عطر تا چه اندازه میتونه از بدن فرد فاصله بگیره و یک رد بوی قابل توجه از خودش ایجاد کنه .این موضوع نشون دهنده توانایی عطر برای پر کردن هوا و درک شدن اون توسط دیگران حتی از مسافت دور هستش.
ماندگاری عطر یعنی مدت زمانی که رایحه عطر پس از اسپری شدن روی پوست یا لباس ما دوام میاره. رایحه بعضی عطرها پس از ۱۰ دقیقه محو میشن و رایحه بعضی دیگه حتی تا یک روز هم دوام میارن .البته دقت داشته باشین که درباره این موضوع خودتون نمیتونید قضاوت کنید.
آلکیلیته عطر یا الکل عطر با فرمولی مخصوص و مناسب برای عطرسازی درست و تهیه میشه این نوع الکل با ترکیباتی مخلوط میشه تا خاصیت خوراکی و مضر برای پوست رو از دست بده. از اتانول ۹۶ درصد و الکل بدون بو برای جلوگیری از تغییر رایحه عطر تو صنعت عطرسازی استفاده میشه. عمدتاً از الکل اتانول دناتوره شده، مونو پروپیلن، گلیکول، وایزو پروپیل، میریتات تو صنعت عطر سازی استفاده میشه.
تو این مقاله سعی بر این داشتیم تا از اصطلاحاتی که تو صنعت عطرسازی در بین عموم مردم استفاده میشه توضیحی مختصر به شما بدیم. و این نکته رو به شما متذکر میشیم که نحوه نگهداری یک عطر هم مهم هست. همیشه عطرهاتون رو دور از نور مستقیم خورشید، تو دمای مناسب و در رطوبت کم نگهداری کنید تا عمر استفاده از عطرتون بیشتر بشه.
امیدواریم تونسته باشیم از اصطلاحاتی که تو دنیای عطر وجود داره توضیح کاملی بهتون داده باشیم تا تو انتخاب عطرتون دقت کنید و انتخاب مناسبی داشته باشید.
با تشکر از همراهی شما با گروه عطر الیسا.